Komisarz unijny vs Tomasz Poręba: Wędliny nadal będą powstawać tradycyjnie
RZESZÓW / PODKARPACIE. W ostatnich dniach europoseł Tomasz Poręba spotkał się z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem ws. przedłużenia okresu przejściowego dla polskich zakładów wędliniarskich na produkcję wędlin metodami tradycyjnymi.
– Podczas spotkania komisarz Andriukaitis podkreślił, że należy uszanować wielowiekową tradycję wędzenia i nie ograniczać jej zbędnymi regulacjami, które uderzają zarówno w małe rodzinne zakłady wędliniarskie, jak i te większe, produkujące na skalę przemysłową – powiedział Tomasz Poręba.
W 2011 roku rozporządzeniem Komisji UE nr 835/2011 wprowadzono limity ilości substancji smolistych w wędlinach z 5 uk/kg do 2 uk/kg. Dzięki mobilizacji polskiej branży wędliniarskiej i naciskom na Komisję Europejską m.in. poprzez interpelacje i osobiste spotkania Tomasza Poręby z unijnym komisarzem Tonio Borgiem w 2014 roku udało się wywalczyć odstępstwo od stosowania obniżonych limitów w tradycyjnie wędzonych produktach mięsnych na okres 3 lat pod warunkiem produkcji i wprowadzania tych produktów wyłącznie na rynek krajowy i spełnienia obowiązujących wcześniej limitów.
W związku z dobiegającym w przyszłym roku końcem 3-letniego okresu przejściowego europoseł Tomasz Poręba spotkał się z komisarzem Vytenisem Andriukaitisem, apelując o bezterminowe wyłączenie wszystkich produktów wędzonych tradycyjnie z zapisów rozporządzenia.
– Spotkałem się z komisarzem Andriukaitisem w imieniu dziesiątek przedstawicieli małych, rodzinnych zakładów wędliniarskich z Podkarpacia. Komisarz Andriukaitis podkreślił, że UE nie powinna ingerować w wyrób produktów mięsnych metodami tradycyjnymi, będących często elementem długoletniej, rodzinnej tradycji a produkcja wędzonej żywności zgodnie z tradycyjnymi recepturami to często być albo nie być dla dziesiątek firm” – mówi Poręba.
Zdaniem Komisarza Andriukaitisa UE powinna wspierać i promować tradycyjne sposoby produkcji żywności włącznie z tą wymagającą od wieków zastosowania różnorodnych metod wędzenia.
– Wyroby wędzone tradycyjnie cieszą się wielką popularnością wśród mieszkańców Europy. Dlatego należy ograniczyćna terenie UE zbędną legislację i umożliwić produkcję wędlin metodami tradycyjnymi bez zbędnych limitów – powiedział komisarz Andriukaitis.
– Jestem bardzo zadowolony z tego spotkania. Dostrzegam znaczącą zmianę nastawienia KE wobec stosowanych na terenie UE różnorakich, tradycyjnych metod produkcji żywności, w tym wędzenia. Liczę, że przełoży się to na podjęcie takich decyzji przez KE, które będą korzystne dla polskich zakładów wędliniarskich. Wiem, że także polski rząd będzie w najbliższym czasie kontynuował starania o to, by już w bezpośrednich rozmowach z Komisją doprowadzić do całkowitego zniesienia ograniczających produkcję metodami tradycyjnymi przepisów – dodał europoseł Poręba.
materiały nadesłane
28-11-2016
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
Tagi: branża wędliniarska, Komisarz unijny vs Tomasz Poręba: Wędliny nadal będą powstawać tradycyjnie, metody tradycyjne, podkarpacie, produkcja wędlin, produkcja żywności, Rzeszów, spotkanie, substancje smoliste, Tomasz Poręba, wędliny, wędzenie, wielowiekowa tradycja
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz