REKLAMA

Uprawa warzyw

Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym ogrodem, warto wygospodarować w nim część przeznaczoną pod warzywnik. Uprawa jarzyn wymaga co prawda nieco wysiłku, ale także dostarcza ogromnej satysfakcji. Poza tym warzywa uzyskane w ten sposób są nie tylko bez niebezpiecznej dla naszego zdrowia, chemii, ale także znacznie lepiej smakują niż te kupione w markecie. Od czego zatem zacząć?

Wybór miejsca pod warzywnik

Wybierając miejsce, które przeznaczymy pod uprawę jarzyn, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim stopień jego nasłonecznienia. W jego pobliżu nie powinny rosnąć duże drzewa ani krzewy zacieniające działkę, ponieważ wówczas nasze plony będą mizerne. Powinniśmy wziąć także pod uwagę odległość od źródła wody, ponieważ noszenie jej w konewce na długim dystansie może być potem uciążliwe, a rozciąganie węża przez środek rekreacyjnej części ogrodu irytujące. Idealnie, jeśli w pobliżu grządek znajdziemy miejsce także na kompostownik. Wypielęgnowany ogródek warzywny może być wspaniałą ozdobą ogrodu, jeśli jednak nie jesteśmy pewni, że znajdziemy czas na usuwanie wszystkich chwastów na bieżąco, wówczas wybierzmy miejsce nieco osłonięte.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Ziemię pod uprawę warzyw dobrze jest przygotować już jesienią. Jeśli zakładamy warzywnik w trawniku, musimy dokładnie usunąć darń, a następnie przekopać całą grządkę szpadlem. Jeśli planujemy przeznaczyć pod uprawę nieco większy obszar gruntu, lepiej jest zastosować orkę i zostawić ziemie w tzw. ostrej skibie na zimę, a wiosną użyć glebogryzarki. Koniecznie należy przy tym usunąć wszystkie chwast. Miejsce przeznaczone dla warzyw dobrze jest wzbogacić także kompostem lub dobrze przekompostowanym obornikiem. Poprawi to nie tylko strukturę gleby, ale także wzbogaci ją w niezbędną dla prawidłowego wzrostu warzyw mikroelementy. Z obornikiem należy jednak uważać, ponieważ niektóre warzywa słabo się udają w pierwszym roku po jego zastosowaniu.

Zanim posadzisz

Zanim wysiejemy, czy posadzimy rośliny w naszym warzywniku, warto najpierw dobrze rozplanować ich miejsca, szczególnie jeśli zamierzamy uprawiać wiele różnych roślin. Powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, jak wzajemnie na siebie reagują. Niektóre rośliny lubią swoje towarzystwo, dzięki któremu lepiej rosną, inne natomiast się nie znoszą. Powodzenie uprawy w dużej mierze zależy zatem od dobrze dobranego sąsiedztwa. Nie możemy także zapominać o płodozmianie. Sadzenie tych samych warzyw w tych samych miejscach przez wiele lat sprawia, że są one podatne na choroby i szkodniki, a plony kiepskie. Warto zatem planować rozmieszczenie roślin w warzywniku na kilka sezonów wcześniej, dokumentując nasadzenia w kolejnych latach.

Sadzimy i wysiewamy

Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z uprawą warzyw najlepiej wybrać takie, które nie wymagają skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych i niemal zawsze się udają. Należą do nich m.in. buraki ćwikłowe, marchewka, rzodkiewka, sałata, fasolka szparagowa, koperek oraz cukinia. Możemy się także pokusić o uprawę ogórków oraz pomidorów, jednak wymaga ona nieco więcej wysiłku. Do zasadzenia naszej grządki musimy się odpowiednio, wcześniej przygotować. Przede wszystkim dowiedzieć się, które warzywa wysiewamy bezpośrednio do gruntu, a które wymagają przygotowania wcześniej sadzonek. Rozsadę możemy samodzielnie wyhodować lub kupić w sklepie ogrodniczym, jeśli nie mamy na to warunków. Przed wysianiem nasion do ziemi, należy odpowiednio przygotować podłoże. Spulchnić je i wyrównać. Rzędy najlepiej wyznaczyć za pomocą sznurka, aby były proste. Jeśli planujemy mechaniczne prace w naszym małym ogrodzie warzywnym, uwzględnijmy to także podczas planowania odstępów pomiędzy rzędami, aby nie uszkodzić później roślin. O uprawie ogórków więcej dowiesz się tutaj, a pietruszki pod tym linkiem.

 

Artykuł sponsorowany
materiały nadesłane

16-10-2018