Drogie święta Bożego Narodzenia. Podrożeją ryby, wieprzowina, cukier i masło
PODKARPACIE. Szykuje się przedświąteczna podwyżka cen. Podrożeją produkty, bez których ciężko wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Na szczęście są też towary, których ceny minimalnie polecą w dół…
To statystyka przygotowana przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z ich wyliczeń wynika, że w tym roku więcej zapłacimy za ryby, mięso wieprzowe a także za produkty, które bezpośrednio służą chociażby do pieczenia ciast: masło, cukier, czy miód.
Droższe będą też grzyby, niezbędne do wykonania uszek oraz pomarańcze – owocowy symbol Świąt Narodzenia Pańskiego.
foto: archiwum rzeszow24.pl
Optymizmem napawają obniżki cen. Mniej w tym roku zapłacimy za drób, jajka, twarogi, gotowe ciasta kupcze, a także za warzywa: marchew, buraki, czy cebulę. Potanieją też niektóre ze słodkości i owoców: czekolada, mandarynki i jabłka. Nie zmieni się cena mąki.
Na całe szczęście różnice w cenach nie będą bardzo wysokie. Produkty podrożeją od 1% do 4%.
13-12-2016
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz