REKLAMA

Smakuj zdrowo z ,,Panem Tadeuszem”. O zdrowym odżywianiu w Bursie Szkolnej (ZDJĘCIA)

SANOK / PODKARPACIE. W Bursie Szkolnej w Sanoku odbyła się kolejna edycja „Smakuj Zdrowo”. Myślą przewodnią wszystkich imprez z tego cyklu jest promowanie zdrowego odżywiania. Tym razem inspiracją były opisy zwyczajów i biesiad w „Panu Tadeuszu”.

Przypomniano młodzieży, z jak dawnych czasów wywodzą się nasze „narodowe potrawy”: barszcz czerwony, bigos, zrazy z kaszą czy baby drożdżowe. Wszystko odbyło się z iście szlacheckim rozmachem.

Biesiada rozpoczęła się polonezem odtańczonym w strojach stylizowanych na epokę z „Pana Tadeusza”. Teksty dotyczące potraw zostały zaczerpnięte z epopei narodowej oraz samodzielnie napisane przez młodzież w oparciu o tekst utworu. Całość ubarwiona została pieśniami wykonanymi przez mieszkankę bursy oraz mazurkami Fryderyka Chopina. Nad oprawą muzyczną czuwał Tomasz Krawczyk. Scenografię wraz z młodzieżą przygotowała Renata Rymar. Wzorując się na dawnych biesiadach, chcieliśmy zwrócić uwagę na ważność wspólnego spożywania posiłków, celebrowania czasu spędzonego razem. Tego wszystkiego, o czym we współczesnym, zagonionym świecie się zapomina, dlatego w atrakcyjny sposób staramy się zachęcać młodzież do smakowania nowych, a także tradycyjnych, ale zdrowych potraw i zwracania uwagi na to co się je – podkreśliła Danuta Sieradzka, inicjatorka imprezy.

Dyrektor Maria Pełechowicz zwraca szczególną uwagę na wyżywienie w bursie, budzenie świadomości wśród młodzieży na temat zdrowego odżywiania, które ma szczególne znaczenie. Jest inicjatorką szeroko pojętej edukacji nt. zdrowego stylu życia, a w nim sfery odżywiania.

W przygotowanie spotkania zaangażowana była cała społeczność bursy – młodzież, wychowawcy, obsługa. Ogromny wkład w biesiadę wniosły panie kucharki przygotowując smakowite potrawy do degustacji.

Szczególne podziękowanie należy złożyć Pracowni Rekonstrukcji Historycznych „Scutum” za pomoc w realizacji przedsięwzięcia.

materiał nadesłany

13-04-2015

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook


lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)