Produkty wędzone tradycyjnie znikną z naszych stołów?
PODKARPACIE. Pod koniec marca w Pilźnie odbyło się posiedzenie Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie na temat aktualnej sytuacji i wyników badań zawartości benzo(a)pirenu w produktach wędzonych tradycyjnie, niezbędnych do wnioskowania o odstępstwo od normy.
Na posiedzeniu stwierdzono kompletny brak informacji ze strony rządu nt. wyników badań prowadzonych na koszt państwa i zależnego od nich ewentualnego wniosku do Komisji Europejskiej o odstępstwo od nowej normy.
Ze względu na krótki czas jaki pozostał do wprowadzenia nowych przepisów i zastanawiającą opieszałość Rządu przyjęto ustalenia:
1. Przygotowanie akcji promocyjno- informacyjnej dotyczącej utrzymania dotychczasowych norm poziomu benzo(a)pirianu w produktach.
2. Zorganizowanie happeningu na rynku krakowskim podczas kiermaszu wielkanocnego.
3. Przeprowadzenie akcji zbierania podpisów pod petycją do Premiera RP przez pracowników, rolników oraz klientów.
4. Zorganizowanie akcji protestacyjnej w Warszawie obejmującej pikietę pod Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a następnie przemarsz pod budynek Sejmu RP.
5. Informujemy jednocześnie, iż w dniu 23.04.2014 r. odbędzie się w PODR w Boguchwale seminarium nt. ”Tradycyjnych metod wędzenia w świetle obowiązujących przepisów Komisji Europejskiej” prowadzone przez prof. dr. hab. inż. Władysława Migdała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie – Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych. Udział zapowiedzieli również Wojewódzki Lekarz Weterynarii dr n. wet. Mirosław Welza oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl.
materiały nadesłane
foto: sxc.hu
10-04-2014
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz