REKLAMA

1 lipca rusza Redyk Karpacki

PODKARPACIE. Już 1 lipca rusza 330 – kilometrowa polska część Międzynarodowego Projektu Kulturowego Redyk Karpacki Transhumance 2013. Trzysta owiec przejdzie przez województwa: podkarpackie, małopolskie i śląskie, aby we wrześniu wkroczyć na teren Słowacji i Czech. W organizację redyku włączyło się także Miasto Sanok, a Burmistrz Sanoka dr Wojciech Blecharczyk jest jednym z członków Komitetu Honorowego imprezy.

Polski etap rozpocznie się od części podkarpackiej – 1 lipca w Ustrzykach Górnych, a nie, jak wcześniej planowano w Wołosatem. Zadecydowały o tym względy logistyczne. Do Wołosatego pojedzie tylko delegacja pasterzy, aby o 8.30 pomodlić się na tamtejszym cmentarzu i oddać hołd nieżyjącym pasterzom. Warto wspomnieć, że na różnych etapach redykowi będą towarzyszyć pasterze z całych Karpat.

Redyk zainauguruje msza św. o godz. 10.00 w kościele św. Anny w Ustrzykach Górnych. Następnie na pobliskiej łące zostaną poświęcone owce. O 11.15 nastąpi rozpalenie Bieszczadzkiej Watry, a potem część oficjalna z przemówieniami organizatorów i gości. Ustrzyckie uroczystości zwieńczy koncert muzyki karpackiej na instrumentach pasterskich i cymbałach, w wykonaniu Mateusza „Józefa” Sowy. Około godziny 12.00 stado, prowadzone przez 6 pasterzy (2 Rumunów, 2 Polaków i 2 Hucułów) uda się w kierunku campingu Górna Wetlinka. Tam 2 lipca, przez cały dzień organizatorzy i pasterze będą dostępni dla dziennikarzy.

O świcie 3 lipca wyruszą w kierunku Wetliny i Strzebowisk, skąd dzień później przejdą w okolice Cisnej, Balnicy, a następnie Łupkowa. Tutaj 6 i 7 lipca odbędą się Targi Serów, pn. „Na pasterskim szlaku” realizowane przez Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Łupkowa i Okolic, finansowane przez Fundację Karpacką z projektu „Alpy Karpatom”. Dwudniowa impreza zostanie zlokalizowana na terenie strzelnic należących do Zakładów Karnych w Nowym Łupkowie. Wypełnią ją m.in. prezentacje i konkursy serów, rękodzielnictwa, a także panel dyskusyjny o promocji serów, spotkanie pasterskie, prelekcje na temat Redyku Karpackiego i pasterstwa w górach oraz koncerty.

Następnie stado wyruszy do Komańczy (8 lipca), Czystogarbu (9 lipca) oraz Mszany (13 – 14 – lipca spotkanie pasterskie w gospodarstwie Maziejuków) oraz Krempnej (18 lipca – pasterskie opowieści, spotkanie w Magurskim Parku Narodowym).

Ważnym wydarzeniem towarzyszącym redykowi, będzie międzynarodowa konferencja, zorganizowana 10 lipca w sanockim Skansenie. O godz. 10.00 w sali konferencyjnej rozpoczną się wykłady i dyskusje dotyczące, m.in. pasterstwa, owczarstwa, zwyczajów pasterskich. Równolegle w sali edukacyjnej wytwórcy serów z naszego regionu wezmą udział w warsztatach serowarskich. Ogromną atrakcją, szczególnie dla dzieci, będzie możliwość zobaczenia owieczek na Rynku Galicyjskim.

Swoją obecność pasterze zaznaczą również podczas imprez towarzyszących redykowi, jak Targi Końskie w Lutowiskach – 6 i 7 lipca oraz Agrobieszczady w Lesku – 27 i 28 lipca.

Część podkarpacka redyku, zakończy się 18 lipca. Potem stado wejdzie na teren województwa małopolskiego, następnie śląskiego, a 1 września wkroczy na Słowację i do Czech.

Przypomnijmy, Redyk Karpacki, obejmuje trasę 1400 km przez tereny Karpat w 100 dni z zachowaniem pełnej obrzędowości. Ma on upamiętniać tradycje wołoskich pasterzy. Ze względów logistycznych został podzielony na 2 części: zagraniczną (Rumunia, Ukraina, Słowacja, Czechy) i polską.

Redyk, organizowany przez Fundację „Pasterstwo Transhumancyjne”, spotkał się z ogromnym zainteresowaniem, m.in. władz miejscowości na całym łuku Karpat (starostów z powiatów w południowej części Polski, a także Burmistrza Sanoka) jak też Wicemarszałków Sejmu RP, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasadora Polski w Rumunii, czy marszałków województw małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego. Wszyscy oni objęli patronat nad tym wydarzeniem. Pomoc w realizacji przedsięwzięcia obiecał również Komisarz Unii Europejskiej ds. Rolnictwa.

Agnieszka Frączek
Rzecznik Prasowy Urzędu Miasta w Sanoku
foto: Józef Michałek

26-06-2013

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook


lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)